Har du koll på bygglov? Ska du bygga nytt eller göra en om- eller tillbyggnad på din fastighet är det viktigt att veta vad bygglov kostar och om du behöver ansöka om lov för att bygga.
Här går vi igenom allt du behöver veta om bygglov – vad det är, när det krävs, vad kostar bygglov, giltighetstid och vad som händer om du bygger utan tillstånd. Läs vidare för att få en tydlig bild av vad som gäller för nybygge, tillbyggnad och mindre byggprojekt som inte alltid kräver byggtillstånd.
Få svar på alla dina frågor:
- Vad är bygglov?
- När krävs bygglov?
- Vem utfärdar ett bygglov?
- Hur går ansökan till?
- Kostar det något?
- Hur länge gäller tillståndet?
- Hur lång tid tar det att få bygglov?
- Vad får man bygga utan bygglov?
- Hur stort och högt får man bygga utan bygglov?
- Vad händer om jag bygger utan bygglov?
Vad är bygglov?
Bygglov är ett formellt tillstånd från kommunen som ger dig rätt att bygga, ändra eller riva byggnader på din fastighet enligt plan- och bygglagen. Bygglovet säkerställer att projektet följer kommunens detaljplan och andra bestämmelser som skyddar kringliggande miljö och eventuella grannars intressen. För att få ett bygglov lämnar du in ritningar och beskrivning av projektet, som sedan granskas av kommunen.
När behövs bygglov?
Man behöver tillstånd att bygga för alla större förändringar och nybyggnationer som påverkar fastighetens utseende, funktion eller användning. Vanliga projekt som kräver tillstånd inkluderar:
- Nybygge: För att bygga en ny bostad, sommarstuga eller annat fristående hus behövs alltid bygglov.
- Attefallshus: För attefallshus behöver du inte bygglov, men det är nödvändigt med en bygganmälan till kommunen. Byggnaden får vara högst 30 kvadratmeter och måste följa kommunens övriga riktlinjer.
- Uterum: Ett fristående uterum kan kräva tillstånd beroende på dess storlek och placering, särskilt om det ska isoleras och användas året runt.
- Om- och tillbyggnad: Att bygga till en befintlig byggnad eller ändra dess yttre utseende kräver ofta bygglov.
- Balkong: Att bygga en ny balkong på ett flerfamiljshus kräver tillstånd, medan vissa en- och tvåbostadshus kan undantas beroende på kommunens regler.
- Staket: Ett staket som är högre än 1,2 meter kräver vanligtvis tillstånd.
- Garage och förråd: För mindre förråd och garage, som inte överstiger 15 kvadratmeter, krävs i de flesta fall inget tillstånd. Kontrollera dock kommunens regler.
- Växthus: Ett växthus på högst 15 kvadratmeter kräver oftast inte bygglov, men större växthus kan omfattas av bygglovsplikten.Färdiga ritningar (planritning, fasadritning och situationsplan)
Vem utfärdar byggtillståndet?
Bygglov utfärdas av byggnadsnämnden i din kommun. Kommunen granskar ansökan för att säkerställa att projektet följer lagar och kommunens detaljplan.
Du kan få hjälp av en bygglovshandläggare i din kommun med frågor om ansökan och vad som krävs.
Hur ansöker man om bygglov?
Ansökan görs vanligtvis via kommunens webbplats. För att ansökan ska behandlas snabbt och smidigt är det viktigt att lämna in en komplett ansökan som inkluderar:
- Färdiga ritningar (planritning, fasadritning och situationsplan)
- Beskrivning av projektets utformning och material
- I vissa fall krävs även en nybyggnadskarta eller markförberedelseplan
Bor du i Sundsvalls kommun? Klicka här för att komma till kommunens hemsida där du kan skicka in din ansökan.
Vad kostar bygglov?
Så, vad kostar bygglov? Pris för byggtillstånd varierar beroende på projektets omfattning och kommunens avgifter. Här är en ungefärlig prisbild:
- Nybygge: För ett fristående hus kan bygglovet kosta mellan 20 000 och 50 000 kronor.
- Tillbyggnad: För en tillbyggnad på befintlig fastighet, exempelvis ett uterum, ligger kostnaden oftast mellan 5 000 och 20 000 kronor.
- Attefallshus: Attefallshus kräver oftast bara en bygganmälan, vilket brukar kosta mellan 2 000 och 7 000 kronor.
Utöver bygglovsavgiften kan det tillkomma andra avgifter, som kontrollplan och nybyggnadskarta. För att få exakta priser, kontakta byggnadsnämnden i din kommun.
Hur länge gäller ett bygglov?
Det är giltigt i fem år från det datum det beviljades, men byggstart måste ske inom två år. Om bygget inte påbörjas inom två år eller avslutas inom fem år måste bygglovet förnyas eller ansökas på nytt.
Hur lång tid tar det att få byggtillstånd?
Handläggningstiden för bygglov varierar, men generellt ska kommunen behandla en komplett ansökan inom 10 veckor. Ibland kan handläggningstiden förlängas beroende på kommunens arbetsbelastning och projektets komplexitet.
Vad får man bygga utan bygglov?
Vissa mindre byggnationer är kräver inte tillstånd från kommunen. Här är några exempel:
- Friggebodar: Små bodar upp till 15 kvadratmeter kräver inget tillstånd.
- Staket och murar: Staket upp till 1,2 meter och murar under en viss höjd kräver oftast inte tillstånd.
- Växthus och förråd: Mindre växthus och förråd, oftast under 15 kvadratmeter, kan byggas utan byggtillstånd.
Kontakta alltid kommunen för att garantera att ditt projekt följer reglerna för bygglovsfri byggnation.
Hur stort och högt får man bygga utan tillståndet?
Reglerna för hur stort och högt du kan bygga utan tillstånd varierar beroende på byggnadstyp och kommunens lokala bestämmelser.
Generellt gäller dock att du kan bygga en så kallad friggebod på upp till 15 kvadratmeter och med en maximal höjd på 3 meter utan att behöva ansöka om byggtillstånd, så länge den placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. För ett attefallshus är gränsen högre – upp till 30 kvadratmeter – men även här krävs en bygganmälan till kommunen.
När det gäller andra byggnader, som exempelvis staket, är det ofta tillåtet att bygga upp till en höjd av 1,2 meter utan tillstånd. För växthus, mindre förråd och altaner gäller liknande riktlinjer, men det är alltid klokt att kontrollera specifika regler hos din kommun för att vara säker på att byggnationen uppfyller de lokala kraven.
Vad händer om man bygger olvoligt?
Om du bygger utan bygglov riskerar du att få böter och kan tvingas riva byggnaden. Kommunen kan även beordra att byggnadsarbetet stoppas tills ett tillsånd har beviljats. Efter 10 år preskriberas i de flesta fall bygglovsbrott, vilket innebär att kommunen inte längre kan kräva rivning eller böter för ett svartbygge.
Observera dock att även om bygglovsbrottet är preskriberat kan byggnaden ändå ha problem att följa regler kring exempelvis försäkringar och framtida försäljning. Det är alltid bäst att ansöka om bygglov och få det godkänt innan bygget påbörjas för att undvika juridiska och ekonomiska komplikationer.
Rådgör med proffsen, vi hjälper dig med ditt projekt i Sundsvall
Är det dags att bygga nytt eller behöver du hjälp med till- eller ombyggnationer? Då är vi alltid ett samtal bort och kan ge dig goda råd inför din bygglovsansökan.
Om du är osäker på vilka regler som gäller för just ditt projekt eller har frågor om vad kostar bygglov eller hur du bäst förbereder din ansökan, är du välkommen att kontakta oss. Alviks bygg – för vägledning och tips som underlättar din bygglovsansökan.